NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Adri Nielen
(1941 - 2020)


Boven: De winnaar van de Heemskerkse Kortebaan 2013,
Aad Pools en zijn vrouw Joke (Duin, zus van Jan Duin),
staan hier samen met voorzitter Adri Nielen en zijn
vrouw Nellie bij de huldiging.
(foto: Nico Visser)


In het Noord-Hollands Dagblad van 15 juni 2020 stond een In Memoriam
en ook op de websites www.harddraverijverenigingheemskerk.nl en
www.kortebaandraverijen.nl.
Hieronder enkele persoonlijke herinneringen van Hans Huiberts,
gecombineerd met gegevens van eerder genoemde.


Op donderdag 11 juni 2020 is Adri Nielen op 79-jarige leeftijd overleden.

Ik leerde Adri Nielen kennen in 1992, kort na de oprichting van de Drafsport-vriendenclub "De Hippodromers", waarvan hij lid werd via een gemeenschappelijke vriend, Henk Voormeer. Na enkele jaren stopte hij met dit lidmaatschap, maar onze vriendschap bleef bestaan.

Jongensdroom waargemaakt
Adri is in 1941 geboren in Castricum en hij groeide op in Heemskerk. Vader Henk werd vlak na de oorlog burgemeester in Heemskerk en hij betrok met zijn gezin de mooie ambtswoning aan de Marquettelaan, ter hoogte van de laatste 50 meter van de plaatselijke kortebaan, waarin nu oud-burgemeester Hoobroeckx woont. Vader Nielen woonde daar 32 jaar lang, tot zijn afscheid als burgemeester in 1977 en overlijden kort daarna. Vanaf het begin raakte het gezin Nielen nauw betrokken bij de kortebaan. Vader werd ere-voorzitter van de plaatselijke kortebaanvereniging en groot liefhebber van de kortebaansport. Jaarlijks was het op de eerste donderdag van september in de burgemeesterswoning een komen en gaan van gasten, waaronder pikeur Flip Knijnenburg, die altijd een borreltje kwam drinken in ruil voor mooie verhalen en een gouden tip. Adri werd een grote fan van de vosmerrie O Marijke en droomde er als kleine jongen van om ooit nog eens achter een harddraver in volle vaart te zitten. Die droom heeft hij later kunnen verwezenlijken. Door de Hippodromers kwam hij regelmatig bij Tom Kooyman op stal. Tweemaal in de week reed hij paarden uit en later reed hij fanatiek mee in enkele jaarlijkse gelegenheidskoersen voor kortebaanbestuurders. Hij wist in 2008 in Alkmaar de koers zelfs te winnen met Tara Pavas. In een ander jaar werd hij met een neuslengte geklopt.

Jager
De liefde voor dieren kreeg Adri met de paplepel ingegoten. Thuis aan de Marquettelaan was het een ware beestenboel, met kippen, konijnen en kalkoenen. Vader Henk hield ook wedstrijdduiven. Op latere leeftijd werd Adri jager. Met de jacht deed hij aan faunabeheer en hij had daar een uitgesproken mening over. Hij was één van de grondleggers van de 'Wildbeheereenheid Wijcker- en Langemeer' (het gebied rond Beverwijk en Uitgeest), waarvan hij erelid is. Deze groep jagers beschouwden Adri in hun rouwadvertentie als een "begenadigd jager". De geschoten hazen slachtte en verorberde hij zelf.

Kievits-eieren
(herinnering van een andere Hippodromer:) Adri was ook een fanatiek "jager" op kievits-eieren. Blijkbaar zijn de kieviten in Uitgeest en omgeving wat traag, want het is hem nooit gelukt om het eerste ei in Nederland te vinden. Wel is het hem een keer gelukt om het eerste "regionale" ei te vinden, maar tot zijn teleurstelling vond het Noord-Hollands Dagblad dat toen geen item om in de krant te zetten.

Assummer
Toen ik Adri leerde kennen was hij werkzaam als ambtenaar op het gemeentehuis van Castricum (waar zijn vader vóór de oorlog loco-burgemeester was) en woonde hij met zijn Nellie "op Assum", een buurtschapje aan de westkant van het dorp Uitgeest, op enkele kilometers afstand van Heemskerk en Castricum. Assum is eigenlijk een lange straat met boerderijen en oude huizen, niet ver van kasteel Assumburg. Adri had historisch besef en hield van tradities.

Kortebaanbestuurder
Voor Adri was het een eer om bestuurslid te worden van de Heemskerkse kortebaanvereniging, waarvan zijn vader ere-voorzitter is geweest. Hij werd in het bestuur gekozen in 1981 (als 40-jarige) en bleef 33 jaar bestuurslid, tot 2014. Peter Bisschop was toen voorzitter. In het jaar 2000 bestond de vereniging 75 jaar en naar aanleiding daarvan heeft Adri Nielen samen met Peter Janssens een prachtig Jubileumboek samengesteld. Adri deed de interviews. Uitstekend werk. In het volgende jaar, in 2001, werd hij voorzitter van de vereniging en hij bleef dat tot 2014. Daarnaast volgde Nielen in 2007 Peter Bisschop ook op als voorzitter van de landelijke Kortebaanbond. Omdat hij van de onderlinge leden van de Bond geen steun kreeg voor zijn ideeën trad hij nauwelijks een jaar later alweer af. Adri moest niets hebben van vernieuwingen zoals finish-apparaten, video-schermen en fokpremies op de kortebaan. Dat vond hij niet passen bij het historische karakter van deze oude tak van sport.
Hij bleef echter wel actief als voorzitter van de kortebaandraverij van Heemskerk. Adri was een goede voorzitter, alhoewel vaak wel wat lang van stof. Ik ben eens bij een Jaarvergadering geweest, toen één van de aanwezigen (Herman Liefting, ook Hippodromer) aan het begin opstond en de voorzitter vroeg om het vooral kort te houden, want hij had zijn vrouw beloofd om vóór middernacht thuis te zijn. Adri kon er de humor wel van inzien. Bij binnenkomst hadden alle aanwezigen een lootje ontvangen en na de vergadering was er een verloting, waarbij bijna iedereen een prijs won. Ik ging met een mand met margrieten naar huis. Dat helpt wel als je wat later thuiskomt dan eerder gedacht.
Adri was perfectionist. De website van de Heemskerkse kortebaanvereniging schrijft: “Adri Nielen legde de lat altijd hoog. Hij nam zijn bestuurswerk uiterst serieus en was een toegewijd voorzitter die zich persoonlijk wilde vergewissen dat alles rond de voorbereiding, organisatie én nasleep van de jaarlijkse harddraverij tot in de puntjes was geregeld”.
Bij zijn afscheid in 2014 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en erelid van de kortebaanvereniging.

De laatste jaren
Als pure liefhebber van de drafsport en de kortebaan in het bijzonder, bleef hij ook zonder bestuursfunctie de koersen bezoeken. De laatste jaren lukte dit echter steeds minder vaak, omdat hij kwakkelde met zijn gezondheid. In het voorjaar van 2019 kreeg hij een flinke klap te verwerken toen zijn vrouw Nellie overleed. Hij krabbelde echter weer dapper op en was begin september samen met zijn dochter als toeschouwer aanwezig bij de kortebaan in Heemskerk. Ik heb hem daar nog gesproken. Het blijkt de laatste keer te zijn geweest.

Adri laat 2 dochters, Chrétienne en Gonnette, en een zoon Merijn achter. Helaas geen drafsport-(op)volgers.

Boven: Adri Nielen na de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding
door burgemeester Mieke Baltus van Uitgeest in 2014. Links staat
zijn echtgenote Nellie.

Boven: Twee oud-voorzitters van de Heemskerkse Kortebaanvereniging
en ook van de landelijke Bond van Kortebaanverenigingen:
zittend rechts Adri Nielen en links Peter Bisschop op de
kortebaan van Heemskerk in 2019.

In een artikel haalt Adri Nielen herinneringen op aan zijn vader en
aan de kortebaan van Heemskerk. Een mooi sfeerbeeld.
Click hier



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse